Prva kupovina za bebu i njen san

Prva kupovina za bebu i njen san

Bebe tokom prvih meseci života uglavnom spavaju. Dobro, ne računamo ono kada vas bude u sred noći, kada plaču i kada jedu. Ipak, bebe veći deo dana i noći provedu u snu. I gde sve to one spavaju? Osim u vašem naručju, spavaju u krevecu, kolicima i auto-sedištu. Stoga, ne čudi što su upravo ove 3 potrepštine prve u redu prilikom kupovine stvari za novorođenče.

Ima puno čari tokom te prve kupovine, kada mama i tata biraju šta je to najbolje za njihovo bepče. Već u radnji, oni zamišljaju njihovu nerođenu bebu kako se meškolji u drvenom ili prenosivom krevecu. A izbor je toliki da ne znaju gde pre da gledaju…

Pa kako onda da odaberete pravi krevetac za bebu?

Naše iskustvo kaže da adekvatnog saveta za kupovinu jednog od dva, drvenog ili prenosivog kreveca, nema, jer nekim bebama i roditeljima odgovara drveni, iako ima određene mane, a nekim prenosivi, iako i on ima mane. No, suštinski, danas se na tržištu nalaze dobri modeli, u oba slučaja. Kod drvenog vodite računa da proredi ne budu prerazmaknuti, jer zaista ne želite da vidite zaglavljenu glavu vaše bebe medju njima. Važno je i da se ogradica spušta, kako biste mogli da ceo krevetac približite sopstvenom krevetu. Prenosivi krevetac je, pak, lakši, brzo se sklapa i pogodan je za putovanja. Mana mu je što je od plastike. Ah, te mane…

No, nemojte se njima opterećivati, razmislite šta tražite vi kao roditelj, a tržištu prepustite da vam ponudi upravo takav proizvod. I kad se već odlučite za vrstu kreveca, kupite i dušek! Anti-alergijski su najbolji. Materijal dušeka jeste važan, ali dušek ćete svakako prekriti posteljinom. Birajte prirodne materijale. Pamuk je najbolji. Posteljina za bebe obično podrazumeva čaršaf, navlaku za jorgan, jastučnicu i mekanu ogradicu koja se postavlja uz krevetac. Postoje i brojne nepromočive podloge. Oh, kako će vam samo olakšati život. Jer, lakše je prati njih nego ceo dušek, videćete i sami.

A kad se beba probudi, ide joj se u šetnju. Tokom šetnje, budna je vrlo malo, ali ubrzo zaspi, omami je spoljašnji vazduh. Stoga, i kolica treba da su udobna. Ono što vas, kao mame i tate, prilikom kupovine, treba da zanima jesu sledeća pitanja: mogu li kolica u lift, mogu li u gepek, da li se lako sklapaju, da li su teška… Kada izvagate sve karakteristike, budite sigurni da tržište nudi baš to što vam treba. Postoje najraznovrsniji modeli kolica, naći ćete idealan, bez brige!

Nego, gde još beba spava? Aaa, da, u auto-sedištu! Birajte auto-sedišta iz grupa 0 ili 0+. Obe grupe su baš za novorođenčad, a montiraju se suprotno od smera vožnje. Dno ovih sedišta je ravno, i u njima je zgodno preneti bebu iz porodilišta, jer sadrže ručku. Ovakva auto-sedišta su često deo 3 u 1 multifunkcionalnih kolica, kod kojih se na ram za kolica može montirati auto-sedište, korpa za bebe i sedište za kolica. A, sve zarad dobre dremke! Jer… znaju te bebe šta valja!

I to vam je otprilike to, dragi novopečeni i skorašnji roditelji, nadamo se da smo vam pomogli! Želimo vam uspešnu i laku kupovinu, a vašoj bebi želimo miran i zdrav san!