PRENOSIVI KREVETAC ZA BEBE, ALI I RODITELJE

prenosivi krevetac

Postoje ljudi koji kada promene krevet ne mogu da spavaju. Ne bih bila toliko sigurna u tu tvrdnju da nisam jedna od pomenutih. Koliko puta sam samo pomislila kako bi bilo dobro da imam prenosivi krevetac i uživam i spavam k’o beba gde god da boravim. Ovako, osuđena sam na par besanih noći svakog godišnjeg odmora.

Kada sam postala mama, moj paketić je sve nasledio od tate, sem mog nosa i pogađate, nesanice kada promeni krevet. A, možete zamisliti koliko je beba nervozna kada joj se spava. A, zamislite tek mamu, kada je beba nenaspavana. Haos u najavi.

Kako nisam sebi mogla da obezbedim prenosivi krevetac, istim sam obradovala svog mezimca, ali i mezimcovog tatu, koji je i sam od spavanja kao klada polako, ali sigurno prelazio u mod laganog sna.

U početku sam mislila da je prenosivi krevetac za bebe samo opcija, kao što samo ime i kaže, kreveca za poneti, međutim on je daleko praktičniji i multi funkcionalniji. Evo o čemu se radi.

Prenosivi krevetac za bebe je fleksibilna opcija standardnog drvenog kreveca. Izrađen je od kvalitetnog, jakog, prozračnog materijala, koji zapravo čini zidove kreveca. Za razliku od drvenog, prenosivi krevetac je veoma lak i pokretan. Opremljen je mehanizmom koji omogućava lako sklapanje i svođenje na veličinu koja se može smestiti u uzanu, za to predviđenu torbu.

Prenosivi krevetac ima čvrsto dno na kome dete može spavati. Međutim, ukoliko su u pitanju tek rođene bebe, neophodno je imati odgovarajući dušek koji se postavlja, na za to tačno predviđenoj visini. Time se postiže udobnost ne samo za bebu, nego i za roditelje, budući da ne moraju puno da se saginju ne bi li bebu stavili u krevetac.

U odnosu na drveni krevetac koji se u proseku može koristiti do detetove četvrte godine, prenosivi krevetac za bebe je bezbedan za korišćenje sve dok dete ne stigne do težine od petnaest kilograma ili do težine predviđene za izabrani model. Sve posle toga smatra se nedovoljno bezbednim za prenosivi krevetac.

Dugo je postojalo mišljenje da se prenosivi krevetac za bebe može koristiti isključivo na putovanjima i svim onim opcijama kada je beba van svoje kuće i svog kreveca, međutim danas prenosivi krevetac se koristi i u varijantama za kod kuće. S’ obzirom na to kako će se koristiti, postoje i te dve glavne varijante.

Prenosivi krevetac za putovanja

To je ona varijanta koju nosite sa sobom gde god da putujete. Lako i jednostavno rešenje za miran i čvrst san bebe, ali i roditelja. Po dimenzijama je često manji u odnosu na prenosive krevece koji se koriste i u kućnoj varijanti. Izrađeni su od lakog i kvalitetnog materijala, jednostavno i brzo se sklapaju i još lakše transportuju. Budući da su bebe veoma osetljive na svoju rutinu, krevetac za poneti je odlično rešenje da se ista i održi i godišnji odmor bude u pravom smislu svoje reči. Međutim, ova varijanta prenosivih krevetaca za bebe se koristi isključivo kao smeštaj tokom putovanja, ali ne i za svakodnevnu i stalnu upotrebu.

Prenosivi krevetac za stalno korišćenje

Ova vrsta krevetaca se može konstantno koristiti budući da su izrađeni od čvršćih materijala, kao i da je dušek takav da omogućava nesmetano dugotrajno i bezbedno korišćenje. Oni pružaju bebi svaki kofor kao što to može pružiti standarni drveni krevetac.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine

Bezbednost

Pre same kupovine dobro se informišite na internetu, ali i kod prodavca koje su osnovne karakteristike prenosivog kreveca, kao i da li ima odgovarajuću deklaraciju koja garantuje bezbedno korišćenje. Takođe, neophodno je koristiti samo originalne delove, tu se pre svega misli na dušek koji odgovara izabranom modelu prenosivog kreveca. Dušek je neophodno postaviti tako da on predstavlja ravnu, čvrstu osnovu. Isti slučaj je i sa podom. On mora biti ravan, čvrst, bez propadanja.

Prenosivi krevetac bi trebao da ima dva mehanizma na dnu, koji praktično zaključavaju krevetac i sprečavaju njegovo samostalno urušavanje ili zatvaran

Prozračni materijal

Zidovi prenosivog kreveca za bebe moraju biti napravljeni od prozračnog materijala kako bi omogućio dovoljnu količinu vazduha za bebu. Zbog toga su oni najčešće rupičasti, ali od sitnih rupica, jer u protivnom, kasnije dete ih koristi kao oslonac da izađe napolje. A, kada su deca u pitanju, jasno vam je da na sve morate biti spremni.

Dizajn

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih modela i proizvođača. Neophodno je birati modele koji su laki za korišćenje, koji su tako konstruisani da imaju lak pristup, pokretnu stranu koja se može spuštati i omogućava roditeljima da na bezbedan i lak način spuste ili uzmu bebu iz kreveca.

Prenosivi krevetac za bebe bi trebao da bude ravan, kompaktan, bez ikakvih udubljenja i ispupčenja koje bi dete kasnije koristilo za penjanje, oslanjanje ili izlazak iz kreveta. Dobro je birati modele koji imaju rajfešlus na prednjoj strani koji je značajan za kada dete poraste toliko da može samo i bezbedno da uđe i izađe iz kreveca, odnosno kada koristi krevetac kao ogradicu za igru.

Težina i veličina

Iako je za prenosive krevece za bebe karakteristično da su laki i malih dimenzije, pre same kupovine dobro je informisati se o istom. Naime, zatražite od prodavca da vam sklopi krevetac, postavi u odgovarajuću torbu sa ručkom za nošenje, kako biste se lično uverili u težinu. Jer, u krajnjem slučaju, vi ćete biti ti koji ćete nositi taj krevetac. Pod ovim ti, često mislimo na tate, mada, u ovom užurbanom životu, ni mame nisu pošteđene.

A šta kada kupite prenosivi krevetac za bebe

Iako često pod izgovorom „samo ovaj put“, „na kratko“, „ja znam“, činjenica je da znamo da se ponašamo na svoju ruku. I to je greška, koja nekada može da bude i fatalna. Nikada, nemojte da obavljate ni jedan posao za koji niste dovoljno stručni i nikada nemojte da koristite neki proizvod van pravila i propisa njegovog korišćenja. Ovo pravilo treba uvek poštovati, a naročito kada imaju veze sa decom.

Prenosivi kreveci za bebe su rezultat novog vremena, nove tehnologije i novog načina života. Stvoreni su za lagodniji, udobniji, mirniji i kvalitetniji život. Sve to se može postići samo pravilnom upotrebom i u skladu sa propisima. Izbegavajte instant rešenja, kreativne momente, korišćenje dodatnih dušeka prekrivača, podova koji nisu u skladu ili nisu deo samog izabranog modela. Vaše je da se opustite, uživate i naspavate baš kao i vaša beba.

Što se nas tiče, mogu vam reći da se naš mezimac baš bio zgotivio sa svojim pokretnim krevecem, toliko da je spavao u cugu celu noć. Sad, da li je to zbog kreveca ili se umorio od putovanja, ostavićemo otvoreno. Tata se brzo prebacio u svoj matični mod stondiranog spavanja, dok je moja malenkost prešla na uspavljivanje uz knjigu. Kako stvari stoje, to će sada već postati tradicija nespavanja prvih dana na godišnjem, sem ukoliko se u međuvremenu ne konstruiše i neki prenosivi krevetac za odrasle. Znam osobu, koja će biti u redu za kupovinu jednog takvog modela.