OPREZ! BEBA U AUTU!

Kada novorođenče stiže iz bolnice u topao dom, ono uglavnom biva prevezeno u autu. To je ujedno i prva bebina vožnja u životu. Zakon kaže da beba mora biti smeštena u auto-sedište njoj namenjeno. Auto-sedišta za bebe nisu ista kao ona za malu decu, a sva sedišta su podeljena u pet kategorija. Kategorije koje se odnose na bebe su 0 (nulta) i 0+ (nulta plus). Prva se odnosi na uzrast od 0 do 9 meseci i težinu do 10 kg, a druga na uzrast od 9 do 18 meseci i težinu do 13 kg. Smeštanje bebe u auto treba da se odvija na sledeći način:

  • Auto-sedište za bebe treba da je postavljeno na zadnjem sedištu auta, uz izuzetak, kada može biti na prednjem (na mestu suvozača), a to je samo onda kada auto nema sigurnosni vazdušni jastuk ili ga ima, ali je isključen.
  • Sedište treba da je namešteno tako da beba tokom vožnje bude okrenuta suprotno od smera kretanja automobila.
  • Beba mora biti vezana pojasevima, ne prečvrsto, ne ni prelabavo. Zategnutost treba proveriti kod ramenog pojasa, a optimalni luft je jedan prst.
  • Bebu ne treba vezivati dok je u zimskoj jaknici ili skafanderu, jer pojasevi tada nisu zategnuti kako treba. Najbolje je bebici skinuti jaknu, zatim je vezati pojasevima, pa je nakon toga prekriti ćebencetom.
  • Bebin položaj u automobilu treba da je pod uglom od 45 stepeni (poluležeći), jer je upravo taj položaj idealan za bebinu nedvoljno razvijenu kičmenu konstituciju.
  • Pre kupovine, obavezno proveriti da li auto-sedište može da se namontira u određeni model automobila.

Spavanje u auto-sedištu u toku vožnje: da ili ne?
Bebe, čim čuju motor automobila, utonu u san. Dakle, veći deo puta, bebe prespavaju vožnju. No, često se čuju komentari kako beba ne bi smela da spava u autu, jer joj se mišići opuštaju, te bi, prilikom saobraćajne nesreće, posledice bile veće nego da je budna. No, iako u suštini to jeste tačno, teško da ćete moći da zaustavite bebinu pospanost. Stoga, budite na oprezu. Neka vam beba bude na oku tokom cele vožnje. Ukoliko beba spava i kada stignete na željeno odredište, ne treba joj uskraćivati san. Dovoljno je iz automobila izneti celo auto-sedište, sa uspavanom bebom u njemu.

Kupovina auto-sedišta za bebe:

Pri kupovini sedišta najvažnije je da ono odgovara uzrastu i težini deteta. Najpametnije bi bilo da u kupovinu krenete sa detetom, te da sedište isprobate na licu mesta. Auto-sedište prilagodite uzrastu bebe! Neki proizvođači nude ekonomično rešenje sedišta koje spaja dve starosne grupe, u ovom slučaju 0 i 0+. Na pakovanju se mora naći natpis ECE R 44/04, što je očigledan znak da je sedište proizvedeno po svim standardima.

Primera radi, chipolino autosedišta auto-sedišta , , upravo pripadaju vrsti sedišta koja spajaju dve starosne grupe. Naime, većina Chipolino sedišta odgovara deci težine od 0-36 kg , tj. do 11. godine životnog doba (takođe, ima i modela koji su namenjeni težini od 0-36). Podešavanje položaja Chipolino auto-sedišta odvija se u 5 varijanti (od potpuno sedećeg do potpuno ležećeg), a sedišta sadrže pojaseve koji se vezuju u 5 tačaka, kao i udoban jastuk za uzglavlje. Materijal kojim su ova auto-sedišta presvučena je izuzetno prijatan i mekan, a postoji i mogućnost skidanja i pranja postave.Chipolino auto-sedište za bebe je lako prenosivo, a garancija na kupovinu je 24 meseci.