Novo! Zakon o bezbednosti saobraćaja o auto-sedištima za decu

NOVO !

Zakon o bezbednosti saobraćaja o auto-sedištima za decu

U ovom tekstu ćemo vam predstaviti šta sve, ukoliko ste roditelj, morate da učinite kako biste ispoštovali zakon i odgovorno zaštitili vaše dete od potencijalne opasnosti, ali i izbegli kaznu od 120.000 dinara.

Ranije je Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđao da deca do 5. godine života tokom vožnje obavezno moraju biti u auto-sedištima namenjenim njima. No, pokazalo se da ovakva zaštita dece nije dovoljna, jer ne obuhvata svu decu, te je zakon prerađen, proširen i pooštren. Novina je da deca koja su starija od 4 godine i viša od 135 cm treba da sede u busterima, odnosno podmetačima za sedenje u autu. Kršenje zakona predviđa visoke kazne.

Možda na prvi pogled deluje strogo, ali nije, jer je izmena zakona učinjena zbog neprijatne statistike, koja je pokazala da deca sve učestalije stradaju u saobraćajnim nezgodama. Takođe, roditelji neretko krše pravila. Pa recimo, dosadašnje pravilo o obaveznom vezivanju deteta i njegovom sedenju na zadnjem sedištu, roditelji ne poštuju. To znači da u mnogim slučajevima dete uopšte ne bude vezano.

Ima slučajeva kada roditelji postave decu da sede na prednjem sedištu. Sva propisana pravila poštuje tek svaki 10. roditelj. Takođe, primećeno je da niža deca često, iako budu vezana, ne budu vezana kako treba. Naime, pojas na zadnjem sedištu treba da ide peko ramena deteta i ne sme da seče dečiji vrat. Dakle, pojas nikako ne sme prelaziti preko vrata deteta, jer upravo takvo vezivanje može imati kobne posledice. Zato su važni busteri, sedišta-podmetači koji decu uzdignu na veću visinu i doprinesu tome da pojas pravilno nalegne.

Novi zakon predvidja :

Što se novodonetog zakona tiče, isti precizno podrazumeva sledeće.: deca koja još nisu napunila 5 godina sedeće u auto-sedištima, deca koja imaju između 5 i 12 godina sedeće podmetačima za sedište, tj. busterima. Takođe, zakon predviđa da deca koja su mladja od 12 godina ne smeju sedeti na prednjem sedištu, već isključivo na zadnjem i obavezno moraju biti vezana pojasem.

Roditelji koji se ne budu pridržavali navedenih propisa, mogu biti kažnjeni sa čak hiljadu evra. Do sada je kazna bila 4 puta niža.

Kupovina auto-sedišta i bustera

Prilikom kupovine svih vrsta sedišta treba voditi računa da li sedište odgovara baš vašem detetu. Prema visini, telesnoj težini i godinama. Veoma je važno da sedište bude namontirano potpuno ispravno.

Postoje različite kategorije, kao i cenovni rang, auto-sedišta i bustera. Pored tehničke raznolikosti, postoji i raznovrsnost dezena i motiva. U našem asortimanu nalazi se veliki broj apsolutno svih vrsta auto-sedišta i bustera, najrazličitijih šara i boja. Pogledajte našu kompletnu ponudu te izaberite sedište koje odgovara starosnom dobu vašeg deteta, ali i detetovom ukusu. Moramo napomenuti da su sva sedišta prošla kontrolu kvaliteta i sva su izrađena prema propisanim evropskim standardima za sigurnost.