Kako je auto sedište za bebe obradovalo jednu baku

Auto sedište za bebe ume da bude totalna nepoznanica, pogotovo za novo-pečene majke, ali i bake. Opet, u doba internet tehnologija, bake postaju super bake i na nekoliko klikova mogu da saznaju puno toga vezano za auto sedišta za bebe online.
Ovo je priča o jednoj baki koju je izuzetno obradovalo auto sedište za njenog unuka.

Tog proleća užurbano smo obavljali poslove za veliki dan. Znate kako to ide, matičar, restoran, muzika, torta, fotograf… Taman kada pomislite da ste sve uskladili, javi se neki kandidat koji pokuša da naruši sav taj red. U našem slučaju ta persona je bila kuma. Prvo je pogrešno rezervisala svoje putovanje, pa došla na ideju da mi malo pomerimo venčanje, zatim je shvatila da joj ističe lična karta i da ne zna da li će novu dobiti do ključnog nam dana. Bilo je tu još situacija, ali poznajući nju, znali smo da će sve biti baš kako treba. Međutim, i pored tog saznanja, baterija nam se polako praznila i jedva smo čekali predstojeće praznike da se odmorimo.

I tako dok smo čekali uskršnjeg zeca i odmor, nas su dočekale dve crtice. Da, one dve crtice na maloj, beloj pločici. Izgleda da je i roda bila umorna tog proleća i odlučila da se odmori na našem odžaku. Ako zanemarimo prvobitni šok, sve dalje je teklo uz osmeh. Kuma je bila na visini zadatka, ludi kamen je bio pod našim potpeticama i nas dvoje smo polako ulazili u priču dolaska novog člana u našu malu porodicu.

Zapravo svi su bili oduševljeni, sem buduće bake. Na saznanje da će za devet meseci biti nosilac nove titule, usledio je komentar “Zar u najveću zimu?“ Izvini mama, malo smo se zabrojali. Brojala je i ona, ali tamo negde pred novogodišnje praznike, kada je paketić stigao pre Deda Mraza, niko nije bio srećniji od nje, bake pomenute.

„I sada ja treba da čekam do proleća da dođete kod dede i mene. Pa zaželeću se deteta.“ „Pa niste preko sveta. Čim prođu babine, eto nas kod vas“, pokušah joj objasniti. „A zima?“ opet ona. A-ha momenat konačno je zavladao prostorom i mojom glavom. Poznajući takav mentalni sklop koji je upravo moja majka imala, shvatih da je problem u tome što nije bezbedno, a ni pametno sa malim detetom putovati zimi. To je ista ona zima koje se ona plašila još proletos. „Ne brini mama. Istina je da živimo u vreme velikih klimatskih promena i lakše je pogoditi sportsku, nego vremensku prognozu, ali ovo je XXI vek i bebe putuju.“ Objasnih joj da će njen unuk imati svoje auto sedište, pater familias ima klimu u autu i neka nam se nada pre proleća.

Uvek je imala nos za sitnice i nikada nisam uspevala da joj izvrdam. Tako je i sada primetila da njen unuk još uvek nije vlasnik pomenutog auto sedišta i da je krajnje vreme da se nešto uradi po tom pitanju.

Svojski i studiozno baka se bacila na istraživanje tržišta auto sedišta za bebe.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine auto sedišta za bebe

  • Uzrast deteta 

Od samog starta, odnosno od rođenja, svaki automobil koji prevozi naše najmlađe mora imati svoje auto sedište za bebe. Drugim rečima, već prilikom izlaska iz porodilišta bebe moraju biti smeštene u isto. Prvo – bezbednost deteta je na prvom mestu, a drugo – zakon tako nalaže. Po pomenutom zakonu i pravilniku o dečjim auto sedištima, deca sve do navršenih 12 godina, odnosno 150cm visine i 36kg moraju sedeti u odgovarajućem sedištu.

Najčešće se kao prvo sedište koristi tzv. jaje auto sedište, odnosno ono koje istovremeno služi i kao nosiljka, a zapravo je i deo kompleta kolica za bebe. Između ostalih i naš mali član je izašao u takvom jednom sedištu. Baka je odmah shvatila da je sedište bilo pozajmljeno i još ozbiljnije se posvetila daljem istraživanju, ne bi li nešto promenila po tom pitanju

Uzrast deteta prati i određena kilaža, pa je shodno tome i izvršena podela sedišta na više grupa:

  1. Grupa 0+ – obuhvata bebe od rođenja do 18 meseci, sa maksimalnom kilažom do 13kg;
  2. Grupa 0 – tek rođeni bebac pa sve do 9 meseci, sa maksimalnom kilažom do 10kg. E sada, ako je vaša beba ješna ili je već rođena kao bucko, kao što je bilo u našem slučaju, onda je bolje krenuti sa sledećom grupom;
  3. Grupa 1 – mali zvrkovi od 9 meseci do 4 godine, odnosno od 9 do 18kg;
  4. Grupa 2 – i dalje zvrkovi, ali malo veći, od 3. do 7. godine, koji imaju od 15 do 25kg;
  5. Grupa 3 – školarci od 7. do 12. godine, odnosno 22 do 36kg.

Ako pratite brojke, jasno vam je da ćete morati nekako uskladiti budžet i minimum dva puta menjati sedište. Prva sedišta do grupe 2 namenjena su bebama, koje kada ih prerastu, što znači da se ne mogu propisno vezati ili udobno koristiti, prelaze na tzv. booster auto sedišta ili što bi klinci rekli „Sada sam velik(a) i imam malo sedište.“

E, sada, kako svi pokušavamo da nađemo najbolju moguću opciju, koja će biti prijatelj kućnog budžeta a i pružiti nam sedište odličnog kvaliteta, jedno je sigurno – u ovoj kupovini ne štedite. Da li ćete za početak izabrati jaje sedište, pa potom sedišta koja su fiksna i stoje u autu, sami odlučite, samo vodite računa da su kvalitetna i da pružaju neophodnu zaštitu.

  • Sertifikat o bezbednosti auto sedišta za bebe

oliko je i da li je neko sedište bezbedno govori vam i činjenica da li ono ima sertifikat. Atest izdat od strane ovlašćene institucije i države je dokaz da su na toj vrsti sedišta sprovedene provere i da ono pruža maksimalnu zaštitu, pa čak i u neželjenim nezgodama.

Oznaka atesta se nalazi na nalepnici koja je zalepljena za sedište. Ukoliko tako nešto postoji, smatrajte da ste napravili dobar izbor.
Međutim, ono što je svojstveno našem mentalitetu jeste da sve znamo, pa u tom znanju često i pogrešimo. Elem, ono što je bitno jeste da se moramo ponašati u skladu sa uputstvima. Primera radi, sedišta iz prve dve grupe ili sedišta koja se koriste do 25kg, u početku, odnosno do negde 18 meseci starosti deteta, moraju se postaviti suprotno od pravca vožnje. Mnoga ispitivanja su pokazala da je takav način postavljanja mnogo sigurniji i bezbedniji. Pojasi se moraju postaviti tako da kada se dete veže postoji minimalni prostor veličine jednog prsta između deteta i pojasa. Takođe, sedište mora biti dobro fiksirano za sedište automobila. Maksimalna pomeranja nakon fiksiranja mogu biti do maksimalnih 2cm i ni milimetar više.
Drugim rečima, ukoliko kupimo kvalitetno, atestirano sedište, a postavimo ga po svom nahođenju, bez poštovanja zvaničnih uputstava, to više neće biti isto sedište sa visokim stepenom sigurnosti. Naprotiv.

  • Vrsta automobila

Veoma bitna stvar prilikom kupovine auto sedišta za decu jeste da li se izabrano sedište može postaviti u vaš auto. Naime, postoje automobili koji imaju zadnju klupu, odnosno sedište malo nagnuto ili što bi se reklo zavaljeno, i ono kao takvo predstavlja prepreku za određenu vrstu sedišta. Da biste bili sigurni da li određeno sedište odgovara vašem autu, najbolje je da pitate prodavca da li je sedište univerzalno ili da ga zamolite da ode sa vama do vašeg auta i proverite zajedno.
Sa druge strane, vodite računa o ovoj činjenici i ukoliko se nakon kupovine auto sedišta za decu odlučite da promenite auto. I taj novi ljubimac mora odgovarati sedištu vašeg mezimca.

  • Ne mora novo

Iako nam je svima jasno da je novo – novo i da tu nema pogovora i dileme, ukoliko nam okolnosti baš ne omogućuju kupovinu ili smo srećnici pa smo na korišćenje dobili sedište od kumovog malog, opcija polovnog auto sedišta za decu može da dođe u obzir. Ali, na stranu ljubav i poštovanje kuma, rođaka, prijatelja od koga sedište dobijamo ili kupujemo, neophodno je sprovesti detaljno ispitivanje istog. Tek ukoliko se ispostavi da je sedište ispravno, da nema oštećenja, da su pojasi čvrsti, zategnuti, da sedište nije bilo učesnik nekog sudara, tek tada možete voziti svoje dete u njemu.

A šta je bilo sa nama

Nakon opsežnog istraživanja, bili smo podvrgnuti detaljnom prezentovanju od strane bake našeg deteta, koja je odlučila da kupi sedište. Zajedničkim snagama izbor je pao na model do 36kg, iliti do početka škole. Taman toliko da prati promene i zbivanja na tržišu, pa da za koju godinu u saradnji sa unukom izabere odgovarajući dezen booster sedišta.

Baka je naučila i odlučila šta bira. Što više vremena sa svojim unukom, pa čak i zimi. A vi? Znate li vi šta birate?