Kako izabrati pravo autosedište za Vas i Vaše dete

Kako izabrati pravo autosedište za Vas i Vaše dete?

Kako izabrati pravo autosedište za decu? Ne postoji samo jedan tačan odgovor na ovo pitanje, jer to zavisi od Vaših potreba, vrste automobila, uzrasta deteta. Generalno govoreći, pravo autosedište treba da pruži sigurnost na putu, udobnost detetu i da bude jednostavno i praktično za upotrebu. Sva deca od rođenja pa do 12. godine, odnosno dok ne dostignu visinu od 150cm, su po zakonu u obavezi da budu smeštena u odgovarajuće autosedište.

Prvi korak je da odredite grupu autosedišta kojoj pripada dete na osnovu njegovog uzrasta.

Grupa 0+ (0-13kg)

Autosedišta iz grupe 0+ namenjena su bebama do 13 kg, uzrasta od rođenja do 18 meseci. Mogu se koristiti već od prvog dana, od porodilišta. Ova sedišta instaliraju se u kolima u smeru suprotnom od smera vožnje. Imaju oblik jajeta i samim tim pružaju zaštitu bebi sa svih strana. Najčešće su to to „sinteza“ autosedišta, odnosno nosiljke. Mogu se koristiti u više svrha – kao autosedišta, korpe za bebe, ljuljaške, a postoje i varijante u kojima dolaze i sa ramom za kolica.

Grupa 1 (9-18kg)

Autosedišta iz grupe 1 namenjena su deci od 9 do 18kg, odnosno od 9 meseci do 4 godine. Postavljaju se u pravcu vožnje, ali ima i onih modela auto sedišta koja se postavljaju u suprotnom smeru. Nemaju ručke, ali karakterišu ih jastučići i sigurnosni kaiševi. Ova sedišta se pričvršćuju ili pojasom automobila ili Isofix sistemom.

Isofix sistem je sistem za sigurno instaliranje i nameštanje autosedišta u kola pomoću nastavaka za pričvršćivanje za konektore. Proizveden po internacionalnim standardima, predstavljaju jednostavan način za pravilno postavljanje sedišta.

Grupa 2 (15-25kg)

Namenjena su deci od 15 do 25kg ili otprilike za uzrast od 3 do 7 godina. Postavljaju se u smeru kretanja vozila, a dete je u sedištu vezano ili pojasom automobila ili kaiševima. Onog trenutka kada dete preraste kaiševe i ne može udobno da sedi u sedištu koje ima bočnu zaštitu, vreme je da počne da koristi booster autosedište.

Grupa 3 (22-36kg)

U ovu grupu spadaju takozvana booster autosedišta, namenjeni deci od 22 do 36kg, odnosno uzrastu od 6 do 12 godina. Ovakva sedišta imaju samo donji deo, koji podiže dete na odgovarajuću visinu kako bi sigurnosni pojas automobila najbolje prijanjao uz dete. U suprotnom, pojas bi prelazio preko vrata, što može dovesti do velikih nepoželjnih problema kod deteta prilikom nesreće.

Onog trenutka kada dete ramenima pređe početnu tačku sigurnosnog pojasa ili kada ušima preraste jastučić i nema odgovarajući naslon za glavu, vreme je da pređe u autosedište naredne grupe.

Kombinovana autosedišta

Danas, proizvođači sve više i više stavljaju akcenat na kombinovana autosedišta. To znači da sedišta imaju karakteristike ili funkcije više grupa i namenjena su za više uzrasta. Imaju opcije kao što su nameštanje jastučića za glavu po visini, skidanje kaiševa ili menjanje položaja sedišta. Odabir ovakvog auto sedišta znači da ne morate da brinete da li će dete da ga preraste, jer ono raste zajedno sa Vašim detetom.

Pogledajte ponudu iz najprodavanije grupe 1/2/3, namenjeno deci od 9 do 36kg, odnosno uzrastu od 9 meseci do 12 godina.

Ostali članci