Kako izabrati kolica za bebe

Očekujete prinovu, ali još uvek niste nabavili kolica? Pokušaćemo da vam pomognemo da odgovorite na ovo pitanje Kako izabrati kolica za bebe ?

Dobra i kvalitetna kolica za bebe moraju imati sledeće karakteristike:

  • Dobar mehanizam za kočenje: dečja kolica imaju ugrađene kočnice koje možete koristiti ne samo kad ste na ravnome već i kad ste na uzbrdici. Osim kočnica koje se pritiskaju nogom, neki modeli imaju ugrađene i ručne kočnice, što je korisno, jer nije uvjek moguće zakočiti kolica pritiskom noge. Nožna kočnica idealna je kad idete kupovine i ruke su vam pune raznih kesa.
  • Sigurnost: kolica za bebe obavezno moraju imati pojas u 5 tačaka s čime se postiže maksimalna zaštita bebe. Čak i ako se mališani počnu okretati u stranu ili ako pokušaju proviriti „u svet“, pojas će se pobrinuti za to da beba ostane na sedištu. Svi se pojasevi izrađuju od udobnih materijala s dodatnom podstavom, kako se ni na koji način ne bi uticalo na smanjenje udobnosti tokom vožnje deteta u kolicima.

Kako izabrati kolica za bebe da budu Lepa Praktična i Kvalitetna

  • Zaštita od sunca/kiše: odlučite se za ona kolica koja imaju tendu za zaštitu deteta od sunca. Neka kolica imaju pripadajući suncobran koji po potrebi možete otvoriti i zakloniti bebu od neželjenih sunčevih zraka. Krov dečjih kolica izrađen je od kvalitetnih materijala koji ne propuštaju vodu. Uz to, pružaju optimalnu zaštitu od UV zraka. Krov kolica može se namjestiti u nekoliko različitih položaja.
  • Udobnost: dodatna udobnost deteta u vožnji u kolicima postiže se osiguravanjem odgovarajućih jastučića za glavu. Osim toga, sva kolica trebala bi imati dodatno postolje za dečje nogice; ovo je jako korisno kako bi dete moglo osloniti stopala i odmoriti ih, umjesto da vise iz kolica. Postolje za bebine nogice može se dodatno podešavati zavisno od uzrasta deteta.
  • Praktičnost: današnja kolica za bebe nisu samo funkcionalna već su i praktična. Odaberite ona kolica koja imaju dodatni prostor ispod kolica za odlaganje vaših stvari. Možda su još praktičnija ona kolica kojase prodaju sa torbom, kako bi vam uvek pri ruci bila torbica, vlažne maramice ili sok za bebu.

Ne manje važna karakteristika današnjih kolica odnosi se na sklopivost kolica. To je veoma praktično u slučajevima kada kolica trebate ubaciti u automobil ili bilo koje drugo prevozno sredstvo. Stoga, kad kupujete kolica obratite pažnju i na to; odlučite se za ona kolica koja možete sklopiti uz pomoć samo jedne ruke. Kao dodatak sklopivosti kolica, tu je i ručka za njihovo prenošenje.

Kolica za bebe dolaze u različitim bojama: plava, crvena, crna, žuta ili u kombinaciji boja i različitih uzoraka.

Za parove koji očekuju blizance, preporučujemo da nabave posebno dizajnirana dečija kolica za blizance. Postoje različite vrste kolica za blizance; kolica su jedna pored drugih ili jedna ispred drugih. Posebno su praktična te ih svima preporučujemo, jer odjednom ne morate gurati dvoja kolica, već su vam dovoljna samo jedna.

Kako izabrati kolica za bebe?

– Prvo treba sagledati okruženje u kome živite i gde će te i koliko koristiti kolica

– Da li živite u zgradi, na kom spratu i da li imate lift? Ako ste na trećem, četvrtom spratu bez lifta, možda postoji prostor u prizemlju gde mogu da stoje kolica ili će te ih držati u prtljažniku svojih kola. Ako morate sa kolicima uz stepenice, bebu nosite u jednoj ruci a kolica sklopljena drugom rukom.

– Kada će se vaša beba roditi, koje je to godišnje doba i kakvi su vremenski uslovi? Ako beba stiže u sred zime, da li uopšte možete da je izvodite napolje prvih mesec dana. Možda još uvek ne morate da kupujete kolica.

– Da li planirate da koristite samo jedna kolica ili će te kasnije kupiti druga (kišobran kolica ukoliko će tada biti leto) kada beba bude mogla samostalno da sedi.

– Kakav je teren gde planirate da ih koristite, asfalt, kaldrma, trava, pesak… plastični točkovi su lakši ali su pogodni samo za korišćenje po asfaltu, na neravnoj podlozi odskaču ili se klizaju.

– Obavezno treba proveriti da li mogu da stanu u prtljažnik, lift, da prođu kroz vrata stana.

– Lagana kolica su pogodna za prenošenje ali su često nestabilna i starija deca mogu lako da se preture ili ako zakačite kese sa stvarima, pa o tome treba voditi računa.

– Obavezno treba proveriti kako se sklapaju i rasklapaju, lakše, teže, jednom rukom.

– Danas su popularna kolica u kombinaciji sa autosedištem jer je cena u kompletu povoljnija od pojedinačne kupovine