ISOFIX SISTEM I JEDAN NOVOPEČENI TATA

Kada beba stigne u porodicu, zavodi se jedan potpuno novi sistem života, ali i uspostavlja novi sistem vrednosti. Nije li tako? U našoj zajednici situacija je bila takva da je novopočeni tata upoznao i isofix sistem i isti uvrstio u naš svakodnevni život. Iako nikada nismo bili deo nekog velikog sistema, isofix sistem smo sa oduševljenjem prihvatili. A, evo i zašto.

Ukoliko ste upoznali našu baku, poznatom vam je kroz kakva opsežna istraživanja auto sedišta za bebe je ona prošla, ne bi li što češće i što duže viđala svoga unuka. Kao što znate baka je pored vremena uložila i finansije i kupila auto sedište. Međutim, ono što je veoma zanimljivo jeste da je u tu priču naknadno ubačen i bebin novopečeni tata iliti bakin zet. Voljno ili nevoljno ostaje otvoreno. Početak svakako obećava, jer morate priznati da priča u kojoj su glavni akteri tašta i zet nagoveštava zanimljiv razvoj situacije.

Elem, u početku je baka bila ta koja se informisala, čitala, istraživala tržište i ponudu auto sedišta. Međutim kako je u toku upoznavanja sa modelima, shvatila da nisu sva auto sedišta za sve automobile, bilo joj je jasno da mora uključiti i zeta. Kako su oboje imali cilj, baka da se kupi auto sedište, a zet da isto kupi baka, zajedničkim snagama su krenuli u dalju priču. Novopečeni tata je konačno saznao šta je to isofix sistem koji podržava njegov auto i čemu služe one dve rupice na zadnjem sedištu pomenutog ljubimca.

Šta je isofix sistem u autu

Novi način povezivanja auto sedišta sa automobilom, a da nije uz pomoć sigurnosnih pojaseva je isofix sistem. Ovaj sistem je još krajem XX veka, Međunarodna organzacija za standardizaciju uvela kao obavezan standard koji moraju ispunjavati svi novi modeli auto sedišta za bebe. U Evropskoj uniji svaki automobil mora imati isofix sistem.

Isofiks sistem predstavlja vezu čiji se jedan deo nalazi na sedištu u vidu dve čelične šipke koje se kače za drugi deo tzv. karike koje se nalazi u autu. Karike se nalaze između sedišnog i leđnog dela zadnjeg sedišta. To su one famozne rupice u sedištu sa oznakom isofiks, koje novopečeni tata, pre dobijanja statusa tate, nije znao čemu služe. Međutim, u nekim automobilima, ove karike su prilično dobro skrivene, te je neophodno dobro iščitanje uputstva automobila. Ukoliko pak nemate predstavu gde vam se uputstvo nalazi, uvek možete pronaći informacije na internetu i to kao englesku verziju ili „Top tether“. Kada ih pronađete u autu, ostaje vam lakši deo posla.

Čelične šipke se veoma lako i jednostavno ubacuju u karike, nakon čega se čuje čuveno „klik“, znak dobrog povezivanja. Ukoliko baš i niste sigurni, iza samih šipki pojaviće se zeleni signal da je povezivanje sa autom uspelo.

Nakon uspešnog povezivanja, radi veće i bolje sigurnosti postoji i dodatno pričvšćivanje koje se obavlja uz pomoć tzv.“treće tačke“. Treća tačka je pojas ili traka koji ide od zadnjeg dela auto sedišta za bebe, dok se drugi deo, u zavisnosti od vrste automobila, vezuje za unutrašnju stranu krova, za unutrašnju stranu gepeka ili zadnju policu iznad gepeka.

Kao dodatni vid vezivanja može se koristiti i potporna nožica koja je sastavni deo auto sedišta. Ona se spušta i oslanja na pod ispred zadnjeg sedišta i dodatno učvršćuje auto sedište ze bebe. Međutim, treba imati na umu da neki automobili baš ispod poda nogu putnika sa zadnjeg sedišta imaju ostavu za stvari i da kao takvi nemaju baš dobar oslonac za potpornu nožicu. Drugim rečima, potporna nožica u takvim automobilima neće dati svoj maksimum kada je zaštita i fiksiranje u pitanju. Ovo je posebno bitno u slučajevima kada auto nema isofix sistem i kada je svo fiksiranje isofix sedišta svedeno na potpornu nožicu.

Vrste isofix sedišta

Auto sedišta za bebe imaju određene sertifikacione nalepnice koje daju osnovne podatke o sedištu. Vrsta sedišta, uzrast za koje je namenjeno, ko je i gde izdao sertifikat i sl. Tako i kod isofix sedišta postoji oznaka određene vrste. Pa tako imamo:

  • Universal – univerzalno sedište koje odgovara svakom modelu automobila koji ima isofix sistem;
  • Semi-universal – polu-univerzalno sedište klasifikovano samo za određene modele automobila;
  • Specific – namenjeno samo za automobile na kojima je vršeno ispitivanje.

Isofix sedišta sa bazom

Pored fiksnih sedišta sa isofix sistemom, postoji i ona druga varijanta koja ima isofix bazu na koju se dodatno postavlja sedište. Ono što je zanimljivo i korisno kod ove grupe auto sedišta za bebe jeste činjenica da se baza stalno nalazi u autu, dok se sedište može skidati sa baze i koristiti kao nosiljka. Jednostavni rečeno, beba se može izneti iz auta u sve sedištu, što je mnogo ugodnije iliti jednostavno rečeno „bez cimanja“ i bebe i roditelja.

Nema zaštite bez poštovanja sistema

Značaj auto sedišta za bezbednost dece je ogromna. Dokaz toga jeste i Pravilnik koji nalaže obavezno korišćenje auto sedišta od rođenja do navršenih 12 godina, 36kilograma ili 150cm visine. Međutim, iako ih većina roditelja koristi, čak 85% nepravilno povezuje auto sedište za sedište automobila. Upravo zbog toga isofix sistem je odličan, jer pruža jednostavno, snažno i sigurno povezivanje, koje dalje daje sigurno i bezbedno putovanje vašeg bebca.

Ali ono što je bitno naglasiti jeste da je isofix sistem, sistem vredan poštovanja i prema kome se tako treba i odnositi. Naime, neophodno je postupati prema uputstvima. Ukoliko se sistem ne ispoštuje do kraja i njegova učinkovitost i zaštita će biti manja.

Baka je uvek imala poverenja u sistem u kome je živela i uvek je isti poštovala i podržavala. U skladu sa tim, ona je uvidela značaj isofix sistema, ali je znala da bi mogao pružiti kvalitet, isti se mora i ispoštovati. Stoga je nakon iscrpnog ispitivanja prodavca, održala studiozno predavanje zetu koji je morao detaljno da upozna isofix sistem svog auta, a potom da joj isti i predoči.

Nakon provere ADAC-ovih testova o bezbednosti auto sedišta za bebe, kockice su se konačno složile. Baka i zet iliti novopečeni tata doneli su odluku o izboru modela. Ovo doneli odluku, čitajte u jednini. Ipak se sistem starijeg mora poštovati, naročito ako radi u vašu korist.

No, bilo kako bilo, novopečeni tata je bio srećan. Izabrao je isofix sistem koji je deo sistema pravih vrednosti, sa novim malim članom na čelu.