Auto-sedišta za decu do 4. godine starosti

Puno vremena je prošlo od pronalaska prvog automobila, a nešto manje od pronalaska prvog auto-sedišta za decu. Suština ovog noviteta u prvom mahu nije bila u bezbednosti deteta tokom vožnje, već u zadržavanju njegove mirnoće. Istorija kaže da je preteča auto-sedišta zapravo jutena vreća, koja je bila zakačena preko naslona suvozača.

Prva prava auto-sedišta za decu su počela da se proizvode 1933. godine i bila su to tzv. booster sedišta, tj. sedišta koja nemaju naslon. ’40-ih godina XX veka godina napravljena su sedišta namenjena sedenju deteta pored vozača, odnosno, na suvozačevom mestu, kako bi bilo na oku roditelja i kako bi mu vožnja proticala zanimljivije. Na ram sedišta često je postavljan i volančić za dete. Deca su uživala u sopstvenoj “vožnji”. Ali, sedenje deteta napred se nije pokazalo bezbednim, pa su konačno 1962. godine sva auto-sedišta za decu prebačena pozadi, uz obavezne pojaseve za vezivanje. No, moderno sedište, nalik onom kakvo imamo danas, osmislila je kompanija Ford, 1968. godine. Od tada, materijali od kojih su izrađena auto-sedišta su se menjali, a sigurnost deteta je postajala primarna.

Danas se sedišta dele prema uzrastu i kilaži dece, u grupe, a mi vam ovog puta predstavljamo dve: 0-18 kg i 0-25 kg.

Nania auto-sedišta koja pripadaju grupi 0-18 kg, urađena su po Evropskim standardima kvaliteta. Ova sedišta odgovaraju deci do 4 godine starosti. Podešavanje sedišta se vrši u 5 položaja, od sedećeg do gotovo ležećeg. U ležećem položaju deca komotno mogu spavati u kolima. Bezbednosni pojasevi se vezuju u 5 tačaka, a mogu se podešavati prema visini i dužini. Na pojaseve su ugrađene meke obloge, radi što veće udobnosti. Dečija glavica se smešta na naslon koji je izrađen od kvalitetnog sunđera. Meblštof kojim je kompletno sedište presvučeno je prijatan i mek za dečju kožu. Konstrukcija ovih sedišta je izrađena od visokokvalitetne plastike. Ovaj tip sedišta ispunjava ECE R44/04 standarde Evropske Unije i prilagođena su za svaki automobil opremljen sigurnosnim pojasevima. Sva sedišta koja se nalaze u našem asortimanu, a u grupi su od 0-18 kg, pokrivena su garancijom od 36 meseci.

Auto-sedište 0-25 kg namenjena su deci od nulte do 4. godine života. I ovaj tip sedišta je urađen po Evropskim standardima kvaliteta i po veoma atraktivnim cenama. Takođe, poput prethodne grupe, ova sedišta mogu da se postave u 5 položaja, od sedećeg do ležećeg, u kom deca mogu mirno spavati tokom vožnje. Pojasevi su obezbeđeni u 5 tačaka, a postoji i dodatno pojačanje sa strane. Svi pojasevi se prilagođavaju prema potrebnoj visini, odnosno dužini, a obloženi su mekim sunđerom. Sedišta su presvučena kvalitetnim štofom koji je prijatan za kožu dece, dok im je naslon za glavu i leđa veoma udoban. I ova sedišta su pod garancijom od 36 meseci.

U našem asortimanu, za obe navedene grupe, postoji veliki broj auto-sedišta za decu. Ceo asortiman možete pogledati ovde. Uskladite dizajn prema potrebi vas i vašeg deteta, boju sedišta prema boji vašeg auta ili ličnim afinitetima, nalepite nalepnicu da se u autu nalazi beba, pažljivo rukujte uputstvom za korišćenje sedišta i uživajte u prijatnoj porodičnoj vožnji!

Ostali članci